Bijles van Linde is jarig

Vijf jaar geleden had ik net mijn baan opgezegd en een hing ik een flyer op bij de supermarkt. Het was een spannende stap maar ik heb er geen seconde spijt van gehad.

Elke dag zijn er leerlingen hard aan het werk aan mijn keukentafel. Schriften raken vol, pennen gaan op. Er worden sommen gemaakt, grafiekjes getekend en stappenplannen geoefend. Alle vragen zijn welkom en we oefenen tot de moeilijkste opgaven lukken.

Tussendoor is er ruimte om te kletsen, zeker als alles even tegenzit of als er juist iets heel leuks is gebeurd. Soms moeten we op zoek naar de motivatie; soms bedenken we juist dat school ook weer niet zó belangrijk is. Als een leerling trots binnenkomt met een goed cijfer is het feest en als een leerling zich herpakt na een tegenvaller ben ik minstens net zo trots.

Het is elk jaar weer geweldig om te zien hoe leerlingen zich voorbereiden op de eindexamens en daar laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Afgelopen jaar lag de nadruk vooral op aanpassingsvermogen en veerkracht en daar is iedereen ook met vlag en wimpel voor geslaagd!

Dank aan alle ouders en leerlingen voor jullie vertrouwen de afgelopen vijf jaar! Op naar nog meer sommen, tekeningen, vallende kwartjes en mooie resultaten.

Geslaagd!

Weinig ging zoals het normaal gaat, maar de vlaggenstokken met vlag en tas hangen weer aan de gevels. Aan alle examenkandidaten maar in het bijzonder aan de leerlingen die ik het afgelopen jaar mocht begeleiden: gefeliciteerd met je diploma! En petje af voor het en passant afronden van de stoomcursus incassering- en aanpassingsvermogen.

Corona II

Een update: maandag 16 maart startten de bijlessen via videobellen. Ik heb een filmpje gemaakt met hoe we kunnen zorgen dat die bijlessen net zo fijn en leerzaam zijn als in normale tijden samen aan de keukentafel. Jullie bekeken het filmpje met z’n allen en kwamen met de creatiefste en prachtigste oplossingen, inclusief barbecuetools, krukjes, rollen wc-papier, latjes en rekjes. Top!

Via whatsapp of facetime maken we verbinding en met de constructies die we bouwen, kijken we perfect met elkaar mee. Foto’s van de stof worden los verstuurd via whatsapp en soms delen we via skype ons laptopscherm zodat ik mee kan kijken in het online boek en bij online opdrachten.

Kortom, het werkt! Leerlingen zijn enthousiast en ik vind het fijn om ze net zo goed te kunnen helpen als voorheen. Voorlopig blijven we dit dus lekker zo doen. Omdat bijlessen ook nu fijn zijn, of misschien juist nu. Omdat het een uitdaging is om nu met online school net zo actief te blijven. Of omdat je op dit moment op blijven zitten staat en graag over wilt. De toko is open!

Door het vervallen van de eindexamens is er ook weer ruimte voor nieuwe leerlingen. Dus laat het gerust weten als je wel wat hulp kunt gebruiken!

Lieve examenleerlingen

Wat een anticlimax hè? Jullie hebben hard gewerkt, je goed voorbereid en waren klaar voor de examenperiode. In plaats daarvan opeens soort van bijna geslaagd, maar ook nog veel onduidelijkheid, wachten, en weinig of niks meer te doen.

Ik had jullie graag de full experience gegund, inclusief de laatste gewone schooldag, de stuntdag*, de spanning, de voldoening van examens die goed gaan, het telefoontje ergens op een woensdag in juni, de vlag die uit gaat en de examenfeestjes.

Succes met herpakken en nieuwe plannen maken. Dat kunnen jullie. Ook succes natuurlijk bij de laatste schoolexamens. Jullie zijn uiteraard nog steeds welkom voor een bijles, en anders zien of spreken of appen we elkaar hopelijk nog!

Liefs Linde

*of verzinnen jullie een online stunt?

Corona

Beste leerlingen en ouders,

De wereld staat even behoorlijk op zijn kop. Misschien kun je niet naar school omdat je verkouden bent, en zoals het er nu uitziet worden de scholen misschien wel gesloten. Ik weet niet goed of je nu behoefte hebt aan bijles. Ik kan me voorstellen dat je hoofd er helemaal niet naar staat en dat je de bijles liever afzegt. Dat is ok. Ik kan me ook voorstellen dat het fijn is om toch aan de slag te blijven, dat het goed is om je schoolwerk bij te houden, en dat het misschien ook gewoon wel echt fijn is om wat te doen. Dat is zeker ook ok, ik blijf je graag helpen!

Hoe dan?
Nu ben ik verkouden en wil ik me graag houden aan de maatregel om dan thuis te blijven en sociaal contact te mijden. Ik heb wel een oplossing: we gaan aan de slag via videobellen. Ik heb het uitgeprobeerd en denk dat het goed werkt, zie het filmpje hieronder. We kunnen zoals we normaal gesproken doen een uur samen aan de slag. Ik kan me ook voorstellen dat het fijn is om kort even een vraag te kunnen stellen als je ergens vastloopt. Dat is wat mij betreft ook een prima idee.

Als we een bijles hebben staan, dan hoor ik sowieso graag als je hem door wilt laten gaan via videobellen of dat je hem wilt afzeggen. Als je een bijles of een korte belafspraak wil, dan hoor ik het wel. Verder mag je me zoals altijd appen met hoe je toets is gegaan of gewoon hoe het is, of een vraag, of een foto van de hond.

Laten we goed voor onszelf en elkaar zorgen,

groetjes Linde

Een woensdag in juni

15xgeslaagdpassend
Het is de derde woensdag van juni. Ik weet van de afgelopen jaren dat dit een hele leuke dag is. De dag waarop de examenkandidaten de uitslag krijgen. Een dag vol vrolijke berichtjes van leerlingen en ouders. Met foto’s van vlaggen en cijferlijsten. De blijheid en trots spat ervan af. En terecht.

Om twaalf uur krijg ik het eerste appje. Geslaagd! Dan is het een tijdje stil, ’s middags regent het berichtjes. Blije leerlingen en ouders. Er zijn ook oud-leerlingen die laten weten dat ze geslaagd zijn. Heel leuk om ook van hen wat te horen.

Blij en apetrots ben ik. Omdat ik weet hoe hard ze hebben gewerkt. Deze leerlingen zitten ook bij mij als ze het zwaar en stom vinden; als ze onvoldoendes terugkrijgen; als ze bang zijn dat het niet lukt; als ze er echt geen zin meer in hebben. Ik voel de opluchting en blijdschap met ze mee. Omdat het er ook echt om hing voor enkelen.

Soms valt de uitslag tegen en is er de zure appel van een her of het jaar over doen. Dan verdien je minstens zoveel respect als wanneer je de vlag mag uithangen. Want je hebt net zo goed hard gewerkt, talloze uren gestudeerd en je stinkende best gedaan. De teleurstelling wegslikken en een nieuw plan maken vraagt veerkracht. Dat moeten opbrengen heeft ook zijn waarde. Wie weet wat deze hobbel of omweg brengt.

Aan al die bikkels die dit jaar bij mij aan de keukentafel zaten: ik wens je een heerlijke zomer, en alle moois en goeds bij alle nieuwe avonturen die op het punt staan te beginnen! En als je in de buurt bent: je bent altijd welkom voor een kop thee.

Kun je dat checken?

Vorig jaar gaf ik al mijn leerlingen rond deze tijd een gum met daarop de tekst “Weet je dat zeker?”. Dank aan Daan voor het meedenken en helpen met het vinden van een gummenbedrukker.

IMG_0110
2018: een gum “weet je dat zeker?”

Weet je dat zeker? Die vraag stel ik regelmatig in een bijles. Het creëert een  moment om even te bedenken of de stap die je zet klopt. Tijdens toetsen en examens zit ik er niet naast om ze dit te vragen, maar met deze gum op tafel stelt de gum de leerling die vraag, met een – hopelijk – positief effect, was de gedachte. De leerlingen vonden het leuk (al was er één leerling die juist onzeker werd van de vraag op de gum), en ik vond het leuk om te bedenken en cadeau te doen. Dat wilde ik graag herhalen, en dit jaar zijn het potloden:

IMG_2501

IMG_2502
2019: een gum “kun je dat chekcen?”

Kun je dat checken? is zeker bij wiskunde heel nuttig om je telkens af te vragen. De potloden staan in een pot op tafel en elke leerling krijgt er eentje mee. En ik ben alweer aan het nadenken over wat ik volgend jaar wil doen…

Rupert is verliefd

Veel leerlingen zien niet echt, of echt niet, het nut van exacte vakken als wiskunde, scheikunde en natuurkunde. En daardoor is het al snel ook stomvervelend.
Ik denk dat er veel redenen zijn waarom deze vakken waardevol zijn. Eén daarvan is dat je kennis maakt met hoe mooi en ingenieus de wereld in elkaar zit. Vandaag hoorde ik het verhaal van Rupert, waarin dat zo mooi en aanstekelijk naar voren komt dat ik het graag wil delen.

Het is het eerste stukje van een aflevering van Radiolab, een Amerikaanse podcast. Sowieso een aanrader, maar luister zeker even de eerste zeven minuten.

Of beluister via de website van Radiolab.