Nieuws

Een woensdag in juni

15xgeslaagdpassend
Het is de derde woensdag van juni. Ik weet van de afgelopen jaren dat dit een hele leuke dag is. De dag waarop de examenkandidaten de uitslag krijgen. Een dag vol vrolijke berichtjes van leerlingen en ouders. Met foto’s van vlaggen en cijferlijsten. De blijheid en trots spat ervan af. En terecht.

Om twaalf uur krijg ik het eerste appje. Geslaagd! Dan is het een tijdje stil, ’s middags regent het berichtjes. Blije leerlingen en ouders. Er zijn ook oud-leerlingen die laten weten dat ze geslaagd zijn. Heel leuk om ook van hen wat te horen.

Blij en apetrots ben ik. Omdat ik weet hoe hard ze hebben gewerkt. Deze leerlingen zitten ook bij mij als ze het zwaar en stom vinden; als ze onvoldoendes terugkrijgen; als ze bang zijn dat het niet lukt; als ze er echt geen zin meer in hebben. Ik voel de opluchting en blijdschap met ze mee. Omdat het er ook echt om hing voor enkelen.

Soms valt de uitslag tegen en is er de zure appel van een her of het jaar over doen. Dan verdien je minstens zoveel respect als wanneer je de vlag mag uithangen. Want je hebt net zo goed hard gewerkt, talloze uren gestudeerd en je stinkende best gedaan. De teleurstelling wegslikken en een nieuw plan maken vraagt veerkracht. Dat moeten opbrengen heeft ook zijn waarde. Wie weet wat deze hobbel of omweg brengt.

Aan al die bikkels die dit jaar bij mij aan de keukentafel zaten: ik wens je een heerlijke zomer, en alle moois en goeds bij alle nieuwe avonturen die op het punt staan te beginnen! En als je in de buurt bent: je bent altijd welkom voor een kop thee.

Kun je dat checken?

Vorig jaar gaf ik al mijn leerlingen rond deze tijd een gum met daarop de tekst “Weet je dat zeker?”. Dank aan Daan voor het meedenken en helpen met het vinden van een gummenbedrukker.

IMG_0110
2018: een gum “weet je dat zeker?”

Weet je dat zeker? Die vraag stel ik regelmatig in een bijles. Het creëert een  moment om even te bedenken of de stap die je zet klopt. Tijdens toetsen en examens zit ik er niet naast om ze dit te vragen, maar met deze gum op tafel stelt de gum de leerling die vraag, met een – hopelijk – positief effect, was de gedachte. De leerlingen vonden het leuk (al was er één leerling die juist onzeker werd van de vraag op de gum), en ik vond het leuk om te bedenken en cadeau te doen. Dat wilde ik graag herhalen, en dit jaar zijn het potloden:

IMG_2501

IMG_2502
2019: een gum “kun je dat chekcen?”

Kun je dat checken? is zeker bij wiskunde heel nuttig om je telkens af te vragen. De potloden staan in een pot op tafel en elke leerling krijgt er eentje mee. En ik ben alweer aan het nadenken over wat ik volgend jaar wil doen…

Rupert is verliefd

Veel leerlingen zien niet echt, of echt niet, het nut van exacte vakken als wiskunde, scheikunde en natuurkunde. En daardoor is het al snel ook stomvervelend.
Ik denk dat er veel redenen zijn waarom deze vakken waardevol zijn. Eén daarvan is dat je kennis maakt met hoe mooi en ingenieus de wereld in elkaar zit. Vandaag hoorde ik het verhaal van Rupert, waarin dat zo mooi en aanstekelijk naar voren komt dat ik het graag wil delen.

Het is het eerste stukje van een aflevering van Radiolab, een Amerikaanse podcast. Sowieso een aanrader, maar luister zeker even de eerste zeven minuten.

Of beluister via de website van Radiolab.

Jawel, een heus logo!

Sommige enthousiaste ondernemers hebben al een logo voor ze zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hier ging dat anders. Ik begon drie jaar geleden met een briefje bij de supermarkt. Daarna kwam een flyer (ontworpen door buitenkant.nl) maar die had nog geen logo.

Het kan ook prima zonder, maar afgelopen najaar heb ik samen met een vriendin wat dingen bedacht en ideeën uitgewerkt. En dat was heel leuk om te doen! Lekker klooien en proberen, en we konden ook mooi onze Inkscapeskills weer eens opfrissen. Er bleven meerdere ideeën over, maar gelukkig waren er genoeg mensen die daar nog kritisch naar wilden kijken, waaronder de hele familie van Heeringen met kerst.

Dit is hem geworden. Ik ben er blij mee. Naar een idee van Inka. Dankjewel voor alle hulp 🙂

g2305

Proefexamen 16 februari 2018

Ik organiseer in de voorjaarsvakantie weer een proefexamen!

Proefexamen 16 februari 2018

De centrale examens komen eraan. Best wel spannend. Hoe sta je ervoor? Hoe ziet zo’n examen eruit? Hoe is het om je straks drie uur lang volledig te concentreren? Welke onderwerpen gaan goed en welke gaan juist minder?

Ik organiseer een proefexamen zodat je nu alvast het antwoord kunt vinden op die vragen. Dit helpt jou om te bedenken hoeveel energie en tijd je de komende periode aan een vak wilt besteden en welke onderwerpen nog de meeste aandacht nodig hebben. Voor alle informatie: klik hier.